6 Aralık 2010 Pazartesi

İsraf Nankörlüktür

Atilla MORÇOL

                İsraf nankörlük;Nankörlük, kadir kıymet bilmezliktir.  Emeğe saygı Allah’a saygıdır. Değere hörmetsizlik, iblisi bir gelenektir.
Bu nedenle Mü’min; emeğe ve sahibine saygı duyar, değerlerin kıymetini bilir. Bu  Mü’min için ahlaktır. Değerin kadrini ve kıymetini bilmeyen onu israf eder. İsraf  Allah’ın hoşnut olmadığı şekilde davranmaktır. Mal biriktirmenin kerihliğide burdan gelir.Yani biriktirmek,israftır.Allah müsrifleri sevmez. Elindekinin kıymetini idrakten  mahrum olan, onu ebedi saadetle değiştirmeyi nerden akledecek!?
           İblis israf edenlerin ilkidir. O, lanetullah Allah’ın  kendisine verdiği değerli makamı tasarruf edemedi. İsraf ederek heba etti.  Hatırlanacak olursa o sahne şöyle cereyan eder, Büyük Haberin Kaynağı  Kur'an da;  
“7 A’raf/11-Andolsun, Biz Sizi yarattık, sonra Suret verdik. Sonra Melekler’e:"Âdem'e secde edin." dedik. Onlar da İblis'in dışında secde ettiler. O Secde edenler’den olmadı.

12-Dedi: "Sana emrettiğimde, Seni secde etmekten engelleyen neydi? " Dedi: "Ben O’ndan Hayırlı’yım.  Beni Ateş'ten yarattın, O’nu ise Çamur’dan yarattın."
13-"Artık oradan in. Orada büyüklenmek olmaz. Hemen çık. Gerçekte Sen Küçük düşenler’densin."
14-O da: "Dirilecekleri Gün’e kadar Beni gözle." dedi.
15-(Allah) "Sen ertelenenler’densin." dedi.
16-Dedi ki: "Madem öyle, Beni azdırdığından dolayı  Onlar için kesinlikte Senin Dosdoğru Sıratı’nda oturacağım."
17-"Sonra da elbette Onlar’a önler’inden, arkaları’ndan, sağları’ndan ve solları’ndan kendilerine sokulacağım. Onlar’ın çoğunu Şükredici bulmayacaksın."
18-Allah) Dedi: "Kınanıp alçaltılmış olarak oradan çık. Andolsun, Onlar’dan kim Seni izlerse, Cehennem’i Sizler’le dolduracağım."
     
     Allah’ın emeğine ve ilmine saygısızlık,nankörlük; ne korkunç sonuçlar doğuruyor! İblisin işlediği tipik bir kadir kıymet bilmezliktir. Rab karşısında kendini bir şey zannetme sarhoşluğu, kibir, istikbar gösterisidir yaptığı. İlim sahiplerine, emek ve eser vermiş alim, fazıl, muvahhidlere karşı avamdan kişilerin   nasıl davrandığına hep şahidiz. Şeytanın adımlarını izlemek, bir  başka açıdan da  bu olsa gerek! İsraf  sadece maddi değerler konusunda olmuyor.  Allah’ın  elçilerinden yüz çevirmekte bir israftı.
            Bu gün Müslümanları en çok zaafa uğratan husus; Allah'ın verdiği nimetlerin , lutufların, sahip oldukları değerlerin, yetişmiş siyasetçi, ilim adamı, alim, fazıl, münevver şahsiyetlerin değerinin,kımetinin bilinememesi, İsrail oğullarının peygamberlerini katletmesi gibi  bu değerlerin harcanmasıdır. Bunun güzel ahlaktan (!) gelmediği muhakkaktır. Duruşu,pozisyonu İslamdan, Müslümanlardan yana olan her mü'min Aziz bilinmeli, sahiplenilmeli, değer verilmelidir. Bu,  nimeti takdir, şükrünü eda etmek , kadir kıymet bilmektir. Fazıl,alim, muttaqi, salih, mü'min  münevverlerin  kıymetini ve takdirini ancak; ilim ve hikmetten nasibi olanların bileceğide ayrı bir konudur şüphesiz. Rabbin rızasına uygun davranmak; tasarruf, muhalefet etmekse israftır. Şeytan iradesini israf ederek Ademin kıymetini bilmedi, üstünlük taslayarak müsriflerden oldu.
          Unutulmaması gereken;  değerlerimize, şahsiyetlerimize burun kıvırıp, eksik arayıcılık yapmak nankörlük olacaktır. Eldekinin kıymetini bilmeyene daha iyisinin verilmeyeceğini her idrak sahibi bilir! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder